Here are two videos of captured moments from Artita 10, the international workshop, where I exhibited two new works: “Eve’s Temptation” and “The Evening Stroll”. Also exhibiting with me were Franc Mesarič, Dubravko Baumgartner, Mirko Rajnar, Patricia Dubien, Denis Serre, Denis Cheret, Pierre Ganloff, Patricia Erbelding, Silvano D’orsi, Alastair Strachan and Kohei Ota.
Article by Boris Suligoj
Slike z likovne delavnice Artita – Z desne; Domen Lombergar, Evina skušnjava in Večerni sprehod, Silvano D’Orsi, Metafizična notranjost. Vsa tri dela so nastala v mešani tehniki.

V drugem sončnem prostoru

Trije selektorji v Piran povabili 12 mojstrov slikarjev in fotografov Ex-tempore ima v Piranu ustvarjalno kontinuiteto

V piranski palači Apollonio so pred dnevi odprli razstavo del devete mednarodne likovne delavnice Artita, ki so jo končali v piranski Panorami. Razstava bo na ogled do konca junija, na njej pa so predstavljena dela 12 slikarjev in fotografov, ki so jih izbrali trije oziroma štirje selektorji. »Kolonija uspešno dopolnjuje kulturno ponudbo tega prostora. Razstava je postavljena v palačo, ki po imenu nostalgično spominja na lani preminulega slikarja Zvesta Apollonia, v resnici pa je bila last piranskega zdravnika in filozofa iz 16. stoletja,« je na odprtju povedal eden od selektorjev Aleksander Bassin, ki je bil tudi v prvi žiriji prvega piranskega Ex-tempora, iz katerega se je razvilo razgibano likovno gibanje v mediteranskem mestu z umetniško tradicijo.

Aleksander Bassin je še povedal, da selektorji za takšne likovne delavnice skrbno izbirajo avtorje. »Mislim, da smo imeli letos srečno roko. To lahko govorim predvsem za slovenske predstavnike, za katere sem želel, da se preselijo iz Prek-murja, iz njihove svetlobe v drug sončni prostor in hkrati ostanejo zvesti svoji tematiki in motivu. To se je uresničilo.« Bassin je povabil Mirka Rajnarja, Franca Mesariča, oba iz Murske Sobote, in Dubravka Baumgartnerja iz Lendave. Četrtega Slovenca, Domna Lombergarja, je povabil Gorazd Senčar, sicer glavni pobudnik in organizator Artite. Francoska galeristka Elsa Lo-rente iz Lyona je povabila pet francoskih mojstrov, to so Denis Chéret, Patricia Dubien, Patricia Er-belding, Pierre Gangloff in Denis Serre. Italijanski likovni kritik Pino Bonanno iz Peruggie ima zasluge, da sta prišla Silvano D’Orsi iz Perugie in Japonec Kohei Ota, dvanajsti pa je škotski umetnik Alastair Strachan iz Glasgowa, ki ga je predlagal lanski udeleženec Artite s Škotske.

Artita je najpomembnejša delavnica, ki jo organizira piranska Panorama, zasebna družba, specializirana za področje kulturnega turizma. Dvanajst umetnikov je v tednu dni ustvarilo približno 100 umetniških del, od katerih jih del pustijo organizatorjem. »Zdaj imamo že kakih 300 del, ki jih skrbno hranimo. Naših delavnic se je udeležilo že toliko uglednih slovenskih umetnikov, da bomo čez nekaj let lahko pripravili reprezentančno predstavitev slovenske sodobne likovne ustvarjalnosti. Piran je izjemno mesto, ki mu je umetnost »pisana na kožo«, zato umetnike z različnih področij spodbuja k ustvarjanju, jim daje navdih, in jaz želim pri tem sodelovati ter pomagati,« je še dodal Senčar.